Apassionat del dibuix des de ben petit, la seva família el portà a un col·legi britànic del penyal de Gibraltar on s’impartia un batxillerat sensible amb les disciplines artístiques. Entre 1920 i 1923 va fer el servei militar com a voluntari a l’armada, participant al conflicte del Rif. En va tornar antimilitarista, anarquista, amant del naturisme i de l’esperanto i amb carpeta d’apunts pràcticament inèdita: “¿Guerra en Marruecos?” Acabà la dècada instal·lant-se a Barcelona on va estudiar a l’Escola de Belles Arts i Oficis.
Els anys republicans són els de feina com a dibuixant i il·lustrador per a revistes com “D’ací d’allà”, “Ford” i marques comercials, per exemple la casa de roba Santa Eulàlia. L’any 1936 es vinculà al Sindicat de Dibuixants Professionals i, en esclatar la revolució i la guerra, el seu llapis serví a la causa propagandística.
Rey Vila canvià llavors la signatura per SIM, acrònim sembla ser inspirat en el nom de la seva amiga Simone Weil, filòsofa llibertària.
“Estampas de la revolución española – 19 de Julio de 1936” fou la seva publicació més popular, no només a la zona republicana sinó també a l’estranger, ja que els textos estaven en castellà, anglès i francès. L’àlbum està format per 31 làmines d’estil similar als apunts al natural, que representen diferents instants de la revolució de juliol i on el poble (milicians, infermeres, pagesos) és el principal protagonista. Cada làmina, realitzada a l’aquarel·la en colors reforçada amb algun traç negre més gruixut, mostra una escena o retrata un arquetip. Aquest peculiar àlbum de pintor de batalles fou editat pel servei de propaganda de la CNT-FAI, que també en va fer un cartell per a la seva difusió.
Mesos més tard Rey Vila s’autoedità l’àlbum “España. Jornadas heroicas de 1936” i el Comissariat de Propaganda li publicà l’àlbum “Doce Escenas de Guerra” amb textos en castellà, anglès, francès i rus. En aquesta carpeta els dibuixos són en blanc i negre i només es ressalten alguns detalls en vermell. Aquestes làmines també es convertiren en postals i calendaris per a 1937 i 1938.
SIM realitzà alguns cartells més, com ara els tres models per a la setmana de l’infant organitzada pels sindicats CNT, UGT i la Generalitat de Catalunya; un parell per a la setmana d’activitats femenines organitzades per la Conselleria de Sanitat i Assistència social de la Generalitat el febrer de 1937, o un altre sobre l’enviament de paquets al front per al mateix organisme. El 1937 també col·laborà a la revista SIAS de la Conselleria de Sanitat i al número 1 de “Nova Ibèria”, el luxós i efímer magazine il·lustrat editat pel Comissariat de Propaganda de la Generalitat.
Durant el mateix any viatjà a París, provablement enviat per la Generalitat com a delegat per a l’exposició. S’establí definitivament a la capital francesa, on va continuar amb a la seva carrera artística com a Rey Vila i mai més tornà a viure a Espanya.